Forum sajta KoZnaZna

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Motiv je razlog koji nas pokreće na putovanje, a lista motiva može biti beskonačna, što je dovelo do formiranja specifičnih oblika turizma. Grana turizma koja je u današnje vreme popularna, sve više i među mladim ljudima je  - seks turizam.

Izvor: Putujsigurno


Zbog čega se neke osobe odlučuju da prevale i hiljade kilometara zbog seksa, ko su sve “seks turisti”, odakle dolaze i gde se upućuju, koje su posledice i mračne strane ove “industrije”?

Šta je seks turizam?

Najjednostavnije rečeno, seks turizam je putovanje u određenu destinaciju radi korišćenja seksualnih usluga domicilnog stanovništva ili zaposlenih u seks industriji (prostitutki). Primetni su šabloni u ponašanju, kada je u pitanju ovaj alternativni oblik turizma. “Seks turisti” uglavnom dolaze iz stabilnih i ekonomski jakih država (Zapadne Evrope, Kanade, SAD-a), dok su destinacije koje posećuju uglavnom države čije stanovništvo ne uživa visok status. U pitanju su pretežno marginalizovane zemlje sa slabom ekonomijom ili zemlje u razvoju (Tajland, Kenija, Barbados, istočnoevropske zemlje itd.).   

Motivi “seks turista”

Razlozi za praktikovanje ovog alternatvnog oblika turizma su uglavnom sledeće:

  • jeftine cene usluga na destinaciji
    legalizacija prostitucije (Amsterdam, na primer)
    blaže zakonske i pravne regulative
    lakši pristup maloletničkoj prostituciji
    uzbuđenje koje donosi avantura u egzotičnoj destinaciji.

Često je ključan razlog za odlazak u daleku destinaciju anonimnost koja turisti pruža mogućnost slobodnijeg ponašanja, gde je verovatnoća susreta sa poznanicima, kao i osuđivanja njihovih postupaka, jako mala.

Vrste seks turizma

Osnovna podela seks turizma podrazumeva seks turizam odraslih ( u okviru kog se razlikuju muški i žensk seks turizami) i maloletnički seks turizam koji je zabranjen svugde u svetu i predstavlja kriminalnu granu turizma, iako je sve prisutniji.

Muški seks turizam

Ovu vrstu seks turizma karakterišu muškarci koji u destinaciji koriste usluge i postojeće strukture seks industrije, kao što su striptiz barovi, klubovi, bordeli, u zavisnosti od toga da li je legalizovana prostitucija u zemlji, kao i zakonskih regulativa.

Popularne destinacije:

Tajland –  Turisti koji posećuju Bangkok ili Pataju, koja su poznata odredišta, veoma lako mogu naći devojku koja će im pružati seksualne usluge. Iako se devojke mogu naći kako na ulici, tako i u raznim restoranima, karaoke barovima, salonima masaže, ono što je karakteritično za Jugoistočnu Aziji, generalno, su poznate „Bar girls“. “Bar girls” su oskudno odevene atraktivne devojke koje animiraju publiku u barovima, poput striptizeta, ujedno radeći i kao prostituke. Muškarci ih biraju prema identifikacionim brojevima koje devojke imaju na sebi, a barovi garantuju da su devojke HIV testirane. Ono po čemu je Tajland takođe poznat jesu „Lady boys“ odnosno transvestiti koje je na prvi pogled jako teško razlikovati od pravih devojaka. Prostitucija je generalno veoma rasprostranjena na Tajlandu, smatra se kao i svaki drugi posao, a zarađenim novcem izdržavaju se porodice.

Karibi – usled blizine bogatih ekonomskih sila (SAD, Evrope i Kanade), Karibi su česta destinacija seks turista, pre svega Dominikanska Republika, Jamajka, Kuba.  Muškarci uglavnom odlaze u bordele i salone za masažu gde devojke ujedno rade kao i prostitutke. Muškarci kao “seks turisti” koriste usluge prostitutki, ali isto tako mogu stupiti u duže veze sa lokalnim devojkama tokom svog boravka. Česti su primeri da su to finansijski stabilni srednjovečni muškarci koji stupaju u veze i seksualne odnose sa znatno mlađim devojkama. Usled siromašne ekonomije znatan broj devojaka se opredeljuje za stupanje u takve “veze” kako bi prehranile svoje siromašne porodice. Ovakve veze devojke vide kao spas i priliku za novim životom u inostranstvu u kojem neće morati da se prostituišu.

Istočnoevropske zemlje - Bugarska postaje sve popularnija destinacija seks turizma. Men’s Health magazin navodi da je u Bugarskoj za $200  moguće boraviti u zemlji nedelju dana, uz obezbeđen smeštaj, hranu i devojku koja će vam praviti društvo tokom celog boravka, gledati vas zaljubljeno, smejati se vašim šalama i provoditi noći u vašoj hotelskoj sobi. Ovo područje Evrope je takođe popularno među neoženjenim muškaracima iz Amerike ili Zapadne Evrope koji su spremni da plate i do $3000 za takozvane „romantične ture“ po Istočnoj Evropi (posebno je popularna Ukrajina) u nadi da će upoznati svoje buduće supruge.

Mračne strane: Iako ne treba izjednačavati seks turizam sa seksualnom eksploatacijom i trgovinom ljudima, ti pojmovi su sa pravom povezani. Veliki broj devojaka je primoran da se bavi prostitucijom koju vide kao jedini način opstanka zarađujući dovoljno za “pristojan” život. S druge strane, muškarci takođe mogu biti “žrtve”, tako što bi se iskusne devojke  pretvarale da su zaljubljene, tražile “spas” iz ove industrije od svojih klijenata, kako bi izmamile što više novca od muškaraca koji bi ih finansijski pomagali tokom svog boravka, a nekada i duže.

Ženski seks turizam

Žene ne kaskaju mnogo za muškarcima kada je u pitanju seks turizam. Prema određenim izvorima procenjuje se da su žene intenzivnije počele da putuju od 60-ih godina prošlog veka, koje je obeležio drugi talas feminizma, kao i ekspanzija putovanja. Glavna karakteristika ženskog seks turizma se ogleda u njihovoj potrazi za romantičnom avanturom, romansom, gde bi tokom svog boravka u destinaciji provodile većinu vremena sa izabranim muškaracem i na taj način oživele svoje romantične iluzije i fantazije. Njihova potraga za romantičnim putovanjem zahteva da im partner pre svega iskaže pažnju i naklonost, samim tim seks nije uvek glavni motiv. Ono što se dodatno razlikuje od muškog seks turizma je to što prilikom stupanja u seksualne odnose žene (uglavnom ekonomski stabilne srednjovečne Evropljanke i Amerikanke) ne plaćaju direktno za seks, već bi svojim “partnerima” kupovale garderobu, satove, plaćale odlaske u restorane i davale slične simbolične poklone. Upravo ovakvi gestovi čine da se žene osećaju kao da su na romantičnom putovanju, za razliku od direktnog plaćanja muškim prostitutkama koje bi uništilo njihovu fantaziju i sveo na kupovinu i prodaju usluga. Njihove omiljene destinacije su uglavnom mediteranske zemlje, pa je ovakve parove moguće videti u Grčkoj, Hrvatskoj, a od daljih destinacija popularne su Dominkanska Republika, Jamajka, Kenija, Bali…

Mračne strane: Nakon završene uzbudljive avanture  povratak u realnost i stvaran život mogu biti noćna mora. Portal DailyStormer je 2014. godine objavio članak koji se ticao problema drastičnog porasta broja heteroseksualnih osoba zaraženih HIV-om u Velikoj Britaniji u poslednjih par godina, a kao glavni krivac smatra se seks turizam.

Priče koje smo izdvojili su samo mali segment ove složene i delikantne vrste turizma. Seks turizam ne mora imati striktno negativnu konotaciju, ali svakako da stvari nisu isključivo crno-bele, što otežava vlastima i organizacijama da suzbiju negativne aspekte ove vrste turizma ( trgovina ljudima, zlostavljanja i sl.). Jedan korak ka tome jeste odgovorno ponašanje i edukacija turista koji mogu činiti veliki napredak.
2
Avionom / ER SRBIJA na Aerodromu uvodi naplatu usluge aerodromske prijave na let
« Last post by Simon on June 01, 2017, 08:55:00 AM »
Nacionalna aviokompanija Er Srbija od sutra na Aerodromu Nikola Tesla uvodi naplatu usluge aerodromske prijave na let za karte kupljene posle 22. aprila 2017.

Izvor: Blic


Kako su rekli toj kompaniji , taksa od 30 evra naplaćivaće se na šalterima putnicima koji se ne prijave preko interneta i to samo za najniže tarife u okviru ekonomske klase, dok će prijava na let na aerodromskim šalterima ostati besplatna za karte kupljene u višim tarifama ekonomske klase i za goste koji putuju u biznis klasi.

Er Srbija navodi da je ovlašćene turističke agente ranije informisala i zamolila da putnike koji su kupili karte posle 22. aprila obaveste o naplati prijave za let na aerodromu.

Besplatne prijave za let putem interneta (online check-in), kako se objasnili u Er Srbiji, moguće je uraditi na portalu airserbia.com , a taj proces traje svega par minuta i može se obaviti 36 časova pre leta a najkasnije jedan sat pre planiranog vremena poletanja.

Prijava na let putem interneta omogućava putnicima da karte za ukrcavanje (boarding passes) prime na svoje imejl adrese, tako da mogu da nastave pravo na pasošku kontrolu i tako izbegnu čekanje u redovima na aerodromu.

Uslugu besplatne prijave na let putem interneta mogu da koriste i putnici koji putuju s prtljagom, ali prethodno moraju da predaju svoj prtljag na specijalizovanim šalterima te kompanije za predaju prtljaga (baggage drop-off) na aerodromu Nikola Tesla.

U nacionalnoj aviokompaniji kažu da će od sutra na Aerodromu Nikola Tesla angažovati i posebno obučene zaposlene za prijavu na let putem interneta (Online Check-In Ambašadors), koji će pružati podršku putnicima koji bi želeli na taj način da se prijave.

Putnicima koji ne žele da se prijave na let putem interneta, odnosno onima koji odaberu da se prijave na let na šalterima aerodroma, Er Srbija savetuje da dođu na aerodrom tri sata pre leta, jer će broj šaltera za prijavu na let biti smanjen, u skladu sa orijentacijom kompanije na digitalizaciju i prijavljivanje na let putem interneta.
3
Korisni saveti koji pomažu / Leči nesanicu, žuč i tumor
« Last post by Pavle on May 30, 2017, 05:13:35 PM »
Ako ste malokrvni, imate problema sa nesanicom, muče vas čirevi ili žuč, tu je - kopriva.

Izvor: B92


Ova lekovita biljka bogata je vitaminima A, B, D, E i K, gvožđem, kalcijumom, kalijumom, cinkom, magnezijumom...

Pomaže i kod problema sa urinarnim traktom, plućnim bolestima i kod hroničnog umora.

Možete svakodnevno da pijete čaj od sušene koprive ili da sami napravite lekovitu smesu.
Potrebno vam je pola kilograma lišća ove biljke, jedan limun, jedna jabuka, 250 grama meda i pola želatina.

Voće i koprivu dobro izmiksajte u blenderu, zatim dodajte med i želatin, izmešajte i - smesa je dobijena.

Svakog dana pre doručka i večere uzimajte dve kašike ovog leka i vrlo brzo ćete početi bolje da se osećate.
4
Avionom / Re: Sleteo drugi Viz er avion, četiri nove linije
« Last post by Pavle on May 20, 2017, 06:24:57 PM »
Dobro je za narod da imaju izbor i sto manje cene avio karata.
Sada ce Er Srbija opet imati problema. Ali neka ih i ima kada je naprimala "savetnike" i druge partijske "velicine". A mogli su biti regionalni lideri...Sta da se radi, mnogo politickih krokodila, a malo firmi ostalo...
5
Avionom / Sleteo drugi Viz er avion, četiri nove linije
« Last post by Simon on May 20, 2017, 01:59:17 PM »
Najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi Viz er proslavila je juče dolazak drugog aviona u svoju bazu u Beogradu i uvođenje četiri nova leta

Izvor: Novosti


Najveća niskotarifna aviokompanija u centralnoj i istočnoj Evropi Viz er proslavila je juče dolazak drugog aviona u svoju bazu u Beogradu i uvođenje četiri nova leta - do Fridrihshafena, Nirnberga, Hanovera i Malte.

Avion aerbas A320 sa 180 putničkih mesta leteće na tim linijama, rečeno je na konferenciji za medije na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Do Fridrihshafena i Nirnberga je danas uveden let, do Hanovera se uvodi sutra, a do Malte leti od 21. maja.

Tim povodom je na aerodromu svečano dočekan avion erbas A320 sa leta iz Nirnberga, uz vodene topove.

Novi avion u bazi Viz era predstavlja ulaganje te aviokompanije u Srbiju od dodatnih 99 miliona dolara i donosi otvaranje 36 novih radnih mesta u okviru baze Viz era u Beogradu.

Te nove linije će imati po dva polaska nedeljno.

Cena aviokarte do Fridrihshavena (jedan smer sa uključenim taksama i obaveznim doplatama) je od 1.799 dinara, Hanovera od 1.799, do Nirnberga od 2.399 i do Malte od 3.649 dinara.

"Drago nam je što je aviokompanija Viz er odlučila da započne letove ka četiri nove destinacije iz Beograda i da u isto vreme stacionira drugi avion u svojoj beogradskoj bazi. Hteo bih da poželim dobrodošlicu svim novim putnicima iz Beograda. Mi na aerodromu smo uvek radujemo novim letovima i poboljšanju ponude", rekao je direktor komercijalnog poslovanja i marketinga aerodroma "Nikola Tesla" Miodrag Mirković.

Kao regionalna zvezda u usponu, sa 1,37 miliona putnika opsluženih od početka godine, što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a beogradski aerodrom će se, ističe Mirković, potruditi da bude dobar domaćin i da putnici zadovoljni.

"Verujemo da će otvaranje novih linija, u godini jubileja, kada beogradski aerodrom proslavlja prvih 55 godina doprineti ispunjenju cilja i objektivnog očekivanja da pređemo magičnu cifru od 5,5 miliona putnika tokom ove godine", istakao je Mirković.

Viz er je širenje u Srbiji obeležio uz specijalnu promotivnu akciju sa popustom na cene aviokarata do 30 odsto na svim letovima, za rezerveacije koje budu napravljene danas do ponoći.

Menadžerka za odnose sa javnošću Viz era Sorina Rac je rekla da su danas proslavili dolazak drugog aviona u svoju beogradsku flotu, kao i uspostavljanje četiri nove linije ove sedmice, uz povećanje putničkog prometa za 27 odsto tokom prva četiri meseca u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Osim novih linija Viz će povećati i broj letova do nekih od najpopularnijih destinacija iz Beograda nudeći tako više mogućnosti do Malmea (pet letova nedeljeno) Dortmunda i Ajndhovena (četiri puta nedeljno), Geteborga, Minhen-Memingena i Stokholm- Skavstia (tri leta nedeljno).

"Vodeća smo lou-kost aviokompanija u Srbiji sa investicijama od preko 198 miliona dolara, stvaramo nove mogućnosti od početka godine da naši putnici putuju još povoljnije, a naš putnicki promet je porastao za 27 odsto u odnosu na prošlu godinu. U 2017. sa novim linijama do Fridrihshafena, Nirnberga, Hanovera i Malte dodatno širimo našu ponudu iz Beograda na ukupno 15 linija prema sedam zemalja", rekla je Rac.

Od početka 2017. skoro 190.000 srpskih putnika je putovanja Viz erom, što je za 27 odsto više u odnosu na isti period 2016.

Sa drugim avionom povećaće kapacitet za 39 odsto i ponudiće više od 835.000 sedišta na 20 linija do sedam zemalja sa dva srpska aerodroma u Beogradu i Nišu. Viz er je realizovao prvi let iz Srbije 2010. godine.

Ona je rekla da je Viz er u 2016. prevezao skoro 23 miliona evra, da ta kompanija ima više od 500 letova na 141 destinaciji u 42 zemlje, 3.300 zaposlenih, kao i 28 baza u 15 zemalja.

Flota Viz era broj 81 erbasov avion.

"To je jedna od najmlađih flota u Evropi, sa prosečnom starošću aviona malo više od četiri godine, tako da mogu da se koriste više od 12 sati dnevno, što doprinosi nižoj ceni karata", naglasila je Rac.
6
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Resavska pećina
« Last post by Pavle on April 23, 2017, 10:42:03 PM »
Resavska pećina kod Despotovca, jedan od najlepših i najvrednijih darova prirode u Srbiji, obeležila je jubilej, 45 godina od otvaranja i 55 godina od otkrića.

Izvor: B92

Foto: Opusteno

Jubilej je obeležen radno, uz 800 gostiju, među kojima mnogo stranaca - iz Italije, Kine i Rusije - a praznicni ugođaj je uveličao i sneg, izjavila je Tanjugu direktor Javnog preduzeća Resavska pećina Milica Petrović.

Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser, za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Do sada ju je posetilo preko tri miliona gostiju, a glavni gosti su školske ekskurzije.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara, pećina zvanično radi od 1. aprila do 31. oktobra, a pre i posle toga uz najavu. Ove godine, pre zvaničnog otvaranja posetilo ju je 2.300 turista. Za posetu Resavskoj pećini vlada veliko zanimanje, prošle godine ju je posetilo 50.000 turista, od početka ove godine 3.600, samo za uskršnje praznike 1.300.

Sudeći po interesovanju na Sajmu turizma, ove godine očekujemo još bolju posetu nego lane, istakla je Petrović. Za prvomajske praznike pećina će raditi produženo, do 22 sata, uz nepromenjenu cenu ulaznica: 250 dinara za đake i penzionere, 300 za odrasle.

Inače radno vreme pećine je od 9 do 17 sati, dodala je Petrović. Ove godine sadržaj Resavske pećine je obogaćen "Avantura parkom" za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi, dodala je Petrović. Resavska pećina je od 2010. godine, kao Spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (ISCA - International Show Caves Association).
7
Danas 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
8
Evropa / Re: Sve o Beloj Šengen listi
« Last post by dragan on April 09, 2017, 11:53:37 AM »
Danas 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
9
Dana 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
10
Hrvatska se uplašila zbog današnjeg stanja na svojim graničnim prelazima. Na granicama vlada totalni haos, zbog novih pravila čeka se i do četiri sata.

Izvor: Jutarnji

Gužva ka Sloveniji

Na većini graničnih prelaza i u subotu vladaju nesnosne gužve zbog suspenzije Šengena i detaljnih kontrola svih putnika. Posebno je problematična situacija na granici sa Slovenijom gde su kolone tolike da se ponegde čeka satima.

Hrvatski autoklub vozačima savetuje da pre polaska na put provere svoje dokumente i stanje u saobraćaju na graničnim prelazima, izbegnu putovanje tokom vikenda kada će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i prate uputstva granične policije.

Prema informacijama od 13:30 časova, gust saobraćaj uz višesatna čekanja zabeležen je na većini graničnih prelaza:
Pages: [1] 2 3 ... 10