Forum sajta KoZnaZna

Recent Posts

Pages: [1] 2 3 ... 10
1
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Resavska pećina
« Last post by Pavle on April 23, 2017, 10:42:03 PM »
Resavska pećina kod Despotovca, jedan od najlepših i najvrednijih darova prirode u Srbiji, obeležila je jubilej, 45 godina od otvaranja i 55 godina od otkrića.

Izvor: B92

Foto: Opusteno

Jubilej je obeležen radno, uz 800 gostiju, među kojima mnogo stranaca - iz Italije, Kine i Rusije - a praznicni ugođaj je uveličao i sneg, izjavila je Tanjugu direktor Javnog preduzeća Resavska pećina Milica Petrović.

Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser, za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Do sada ju je posetilo preko tri miliona gostiju, a glavni gosti su školske ekskurzije.

Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara, pećina zvanično radi od 1. aprila do 31. oktobra, a pre i posle toga uz najavu. Ove godine, pre zvaničnog otvaranja posetilo ju je 2.300 turista. Za posetu Resavskoj pećini vlada veliko zanimanje, prošle godine ju je posetilo 50.000 turista, od početka ove godine 3.600, samo za uskršnje praznike 1.300.

Sudeći po interesovanju na Sajmu turizma, ove godine očekujemo još bolju posetu nego lane, istakla je Petrović. Za prvomajske praznike pećina će raditi produženo, do 22 sata, uz nepromenjenu cenu ulaznica: 250 dinara za đake i penzionere, 300 za odrasle.

Inače radno vreme pećine je od 9 do 17 sati, dodala je Petrović. Ove godine sadržaj Resavske pećine je obogaćen "Avantura parkom" za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi, dodala je Petrović. Resavska pećina je od 2010. godine, kao Spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (ISCA - International Show Caves Association).
2
Danas 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
3
Evropa / Re: Sve o Beloj Šengen listi
« Last post by dragan on April 09, 2017, 11:53:37 AM »
Danas 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
4
Dana 09.04.2017.g. privremeno je obustavljena nova uredba o kontroli granica u EU. Nova uredba o kontroli granica u šengen zoni Evropske Unije uvedena zbog zaštite od terorizma, privremeno je obustavljena zbog velikih gužvi na granicama, prenele su agencije. Uredbu o sistemskoj kontroli granica privremeno je ukinuo evropski komesar za migracije i unutrašnje poslove Dmitris Avramopulos.
5
Hrvatska se uplašila zbog današnjeg stanja na svojim graničnim prelazima. Na granicama vlada totalni haos, zbog novih pravila čeka se i do četiri sata.

Izvor: Jutarnji

Gužva ka Sloveniji

Na većini graničnih prelaza i u subotu vladaju nesnosne gužve zbog suspenzije Šengena i detaljnih kontrola svih putnika. Posebno je problematična situacija na granici sa Slovenijom gde su kolone tolike da se ponegde čeka satima.

Hrvatski autoklub vozačima savetuje da pre polaska na put provere svoje dokumente i stanje u saobraćaju na graničnim prelazima, izbegnu putovanje tokom vikenda kada će zbog pojačanog prometa i gužve biti veće, te da budu strpljivi i prate uputstva granične policije.

Prema informacijama od 13:30 časova, gust saobraćaj uz višesatna čekanja zabeležen je na većini graničnih prelaza:
6
Šengen pojačava proveru...na strani sajta KoZnaZna:
http://www.koznazna.com/index.php/2017/04/03/sengen-pojacava-proveru/
7
Evropa / Re: Sve o Beloj Šengen listi
« Last post by dragan on April 03, 2017, 08:31:20 PM »
Šengen pojačava proveru...na strani sajta KoZnaZna:
http://www.koznazna.com/index.php/2017/04/03/sengen-pojacava-proveru/
8
Avionom / Kreću letovi iz Niša do Ciriha
« Last post by Simon on April 02, 2017, 03:04:44 PM »
Švajcarska nacionalna aviokompanija "Svis internešenel erlajns" danas otvara redovne putničke letove s niškog aerodroma "Konstantin Veliki" do Ciriha, saopšteno je iz Javnog preduzeća "Aerodrom Niš".

Izvor: N1

Aerodrom "Konstantin Veliki" - Niš

"Svis" će na relaciji Cirih-Niš-Cirih leteti dva puta nedeljno, petkom i nedeljom.  Prvi avion švajcaske avio-kompanije sleteće na niški aerodrom u 15.05.

Sa novim avio-prevoznikom, aerodrom "Konstantin Veliki" imaće ukupno deset avionskih linija.

Kompanija "Rajaner" (Rayanair) leti iz Niša do Berlina, Dizeldorfa, Bratislave i Bergama, a "Vizer" (Wizzair) do Bazela, Malmea, Memingema, Ajndhovena i Dortmunda.

Od 23. juna iz Niša do Ciriha dva puta nedeljno leteće i avio-kompanija "Germania".
9
Nemačkoj su potrebni električari, elektroničari i elektromehaničari, a zainteresovanima se nudi stalni posao i plata od 2.000 evra.

Izvor: B92


Kopmanija W&K Gesellschaft für Industrietechnik mbH, specijalizovana je za industrijsku montažu, automatizaciju, sisteme za obradu materijala i traži ljude koji mogu brzo da se pridruže njihovom timu.

Oni traže pojačanje za svoj tim za poslove u Nemačkoj, Evropi i širom sveta za platu od 2.000 evra, a kandidati moraju da imaju minimum godinu dana radnog iskustva, kao i osnovno znanje nemačkog i engleskog jezika.

Na oglas mogu da se jave i muškarci i žene, a neki od zadataka budućeg zaposlenog biće: instalacije novih elektro-sistema i servisa, komisioniranje - stavljanje u pogon, modernizacija - optimizacija postojećih postrojenja, kao i podrška u proizvodnji.

Poslodavac navodi da nudi atraktivne plate, zanimljivo okruženje, posao na neodređeno i temeljnu obuku za kandidate, a na oglas svi zainteresovani mogu da se jave do 3. aprila.
10
Avionom / Laptopovi ne mogu u kabine na nekim letovima za SAD
« Last post by Admin on March 21, 2017, 10:11:45 PM »
SAD i Velika Britanija od subote ujutro zabraniće unošenje laptopova u kabine putničkih aviona na letovima nekih kompanija sa Bliskog istoka i severne Afrike, kao i iz Turske.

Izvor: N1

Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Zabrana unosa elektronskih uređaja većih od pametnih telefona nametnuta je kao deo antiterorističke preventive. Svi ostali elektronski uređaji moraće da budu smešteni u prtljag putnika.

Kada je reč o SAD-u, radi se o letovima devet aviokompanija s deset aerodroma:

- Aerodrom Muhamed V, Kazablanka, Maroko
- Aerodrom Ataturk, Istanbul, Turska
- Aerodrom u Kairu, Egipat
- Aerodrom kraljica Alija, Aman, Jordanian
- Aerodrom kralj Abulaziz, Džeda, Saudijska Arabija
- Međuanrodni aerodrom u Kuvajtu
- Aerodrom kralj Halid, Rijad, Saudijska Arabija
- Aerodrom Hamad, Doha, Katar
- Aerodrom u Abu Dabiju, UAE
- Aerodrom u Dubaiju, UAE

Dauning strit je saopštio da ova zabrana se odnosi na 14 kompanija koje lete iz Turske, Libana, Jordana, Egipta, Tunisa i Saudijske Arabije.

Iste mere razmatra i ministarstvo transporta Kanade.

Kada je reč o kompanjama, devet aviokompanija su pogođene zabranom SAD-a: Royal Jordanian, EgyptAir, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines, Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates and Etihad Airways. U Britaniji, zabrana pogađa i British Airways and EasyJet.

Eksperti za sigurnost letova bili su posebno alarmirani incidentom u Somaliji prošle godine kada je pobunjenička grupa Al Šabab prokrijumčarila laptop napunjen eksplozivom na let iz Mogadiša i probila rupu na trupu pri eksploziji.

Etihad: Obavešteni smo

Kompanija Etihad ervejz (Etihad Airways) saopštila je danas da je obaveštena da putnici koji lete sa međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju za Sjedinjene Američke Države od 25. marta u kabinu aviona ne smeju da unose elektronske uređaje veće o mobilnog telefona.

"Mobilni telefoni i medicinski uređaji su dozvoljeni, ali je veće predmete, kao što su laptop računari, tableti, kamere i elektronski čitači, potrebno smestiti u predati prtljag. Putnici koji lete za SAD su dužni da to učine u mestu polaska na putovanje, bez obzira da li je to Međunarodni aerodrom u Abu Dabiju", navodi se u saopštenju.
Pages: [1] 2 3 ... 10