SAJT Putovanja Dijeta Zdravlje Poznati Saveti Vežbe Smeh i zabava Пиркетов Блог Marketing
Bolji pregled Foruma za Mobilni i Tablet: Na dnu Foruma kliknite na WAP2


Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Zbog kursa skuplja putovanja?
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Januar 19, 2016, 11:59:56 posle podne »
Novi pravilnik Ministarstva turizma primoraće agencije da računaju srednju vrednost evra. Turistički radnici traže da im se odobri prijem deviza, jer ih kupuju po višem kursu

Izvor: Novosti


Turističke aranžmane možda ćemo uskoro da plaćamo po srednjem kursu Narodne banke Srbije, ali to, verovatno, ne znači da će oni biti i jeftiniji. Naime, Ministarstvo turizma priprema pravilnik kojim će obavezati agencije da uplate putovanja računaju po srednjem kursu NBS, a ne kao do sad po gornjem kursu poslovne banke.

Kako kažu u resornom ministarstvu, pravilnik još nije donet, i u toku su konsultacije s predstavnicima turističkih agencija i organizacija za zaštitu potrošača.

- Donosimo ga zbog zaštite građana, jer su se žalili da prilikom kupovine aranžmana gube na kursnoj razlici - ističu u Ministarstvu turizma. - Odabrano putovanje plaćaju po većoj ceni od navedene. Upravo zbog toga pojedine turističke agencije pritiskaju ministarstvo, kako se pravilnik ne bi usvojio.

S druge strane, u turističkim agencijama kažu da su oni primorani da računaj gornji kurs poslovne banke, jer je to kurs po kojem oni preko banaka plaćaju te aranžmane.

- Ispred Nacionalne asocijacije turističkih agencija uputili smo pismo Ministarstvu turizma da je to prosto nemoguće, jer ako budemo tako računali, nećemo moći da radimo - objašnjava Ivan Radojević, vlasnik agencije "Big blu". - Od banke ne kupujemo devize po srednjem, već po većem kursu. Neka nama dozvoli država da primamo stranu valutu, ako se plaća aranžman za inostranstvo. Ukoliko država donese tu odluku, nastojaću da svoj posao prebacim samo na dinarski deo, a devizni deo aranžmana putnici neka plaćaju kad stignu na željenu destinaciju. Kao što plaćaju onlajn rezervacije. Tako će svi onda da rade, pa će iz države za godinu dana da izađe više od 500 miliona evra. Onda neka država razmisli koliko je izgubila.

Prema rečima Radojevića, agencije u Srbiji neće imati drugo rešenje nego da počnu da rade na crno, iako su se borile protiv toga i bile za uvođenje fiskalnih kasa. Aranžmani se, kaže, i tako rade sa minimalnom maržom. Moguće je i da putovanja poskupe za nekih tri do četiri odsto.

I u agenciji "Travellend" smatraju da ovaj potez države neće mnogo pomoći građanima.

- Građani će da plaćaju skuplje aranžmane po nižem kursu, pa neće biti nekih promena za njih - priča Miloš Jovović iz "Travellenda". - I tako radimo sa minimalnom zaradom, a da ne pričam o parama koje dajemo bankama.

BOLjA ZAŠTITA
Kako kažu u agencijama, novim zakonom uspeli su da vrate poverenje putnika i da se zaštite od prevaranata, ali i da budu bolji od stranih sajtova za onlajn rezervacije. Država od takvih poslova nema ništa, a izmenom kursa plaćanja samo bi im pomogla. - Novi zakon o turizmu je odličan i konačno nećemo biti svi etiketirani zbog pojedinaca koji se bave prevarama - smatra Jovović.
2
Prolazna soba / Zašto je jeftiniji Prag od Svilajnca
« Poslednja poruka od strane Admin poslato Januar 15, 2016, 10:54:06 posle podne »
Mnogi bi, verovatno, češće odlazili na vikende po Srbiji da su cene pristupačne. Sezona u turističkim mestima Evrope traje 360 dana, a kod nas samo 100

Izvor: Novosti

Seoski turizam

Vikend u Srbiji neće biti jeftin poput paket-aranžmana za evropske gradove sve dok naši hoteli ne budu puni stalno, a turistička mesta ne produže sezonu na čitavu godinu.

Izuzetno pristupačne cene paket-aranžmana za evropske metropole koji u 6.000 dinara uključuju autobuski prevoz, dva noćenja i besplatno razgledanje grada ponovo otvaraju pitanje zašto je vikend u Srbiji skuplji od četiri dana u Budimpešti, Beču, Veneciji, Milanu ili Pragu?

- Mnogi su primetili da hotelijeri na popularnim destinacijama "ne pucaju od ljubaznosti" i ne trče oko gostiju - kaže Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. - Razlog je što su njihovi hoteli popunjeni 360 dana godišnje, pa i ako neko ne želi da se vrati u taj grad - uvek će doći neko drugi. Dakle, kada naša turistička mesta budu radila cele godine i cene će biti niže. Što je na nekoj destinaciji više turista i cene su sve povoljnije.

Naša turistička mesta rade samo sto dana godišnje, pa kada se zarada podeli sa troškovima - cena mora da bude nerealno visoka. Kada je neki hotel pun bar deset meseci godišnje, od zarade u visokoj sezoni pokrio bi se trošak tokom "mršavih" meseci. Drugi problem cenovne politike u Srbiji su vlasnici hotela.

- Vlasnici hotela, koji su retko kada iz struke, očekuju da im se zarada vrati za godinu dana - kaže Georgi Genov, direktor Udruženja hotelijera Srbije HORES.

- Prosečna popunjenost srpskih hotela je 44 odsto, i to ne zadovoljava ekonomsku opravdanost postojanja objekta. Kada bi spustili cene, bili bi bolje popunjeni, ali ni tada ne bi bili puni, pošto Srbija ozbiljno pati od "sezonskog sindroma". Dakle, Venecija i Prag su zanimljivi čitave godine, a mi imamo "dva godišnja doba", zimu i leto.

Genov smatra da bi cene mogle da budu niže uz dobru volju. Naime, fiksni troškovi hotela su izuzetno visoki. Ukoliko bi se, recimo, PDV tokom vansezone snizio - cene bi bile niže. Naši hotelijeri moraju da prijave radnike iako imaju potrebu za njima samo četiri meseca godišnje.

- Najvažnije je da se shvati da smeštaj može da bude i besplatan - kaže Genov.

- Hotelijeri u evropskim metropolama daju noćenje i za 10 evra agencijama, jer ih dotira država. Cilj je dovesti turiste koji moraju da jedu, kupe suvenir, plate kartu u prevozu, popiju kafu... Jedan od načina da se snizi cena smeštaja je da od svega što se prodaje u Knez Mihailovoj dinar ide u turističku kasu, od koje bi se dotirala noćenja turista koji bi, onda, trošili novac u drugim objektima.


Nažalost, beogradski hoteli važe za jeftinije u Evropi, ali imaju po nekoliko cena. Jedna se nudi na buking-sajtovima, druga srpskim agencijama, treća stranim korporacijama... Mali hoteli bi uravnotežili tržište, ali ih mi nemamo dovoljno, iako u svetu čine 97 odsto ukupnog broja svih objekata!

- Mi, kao narod, nismo trgovački raspoloženi - kaže Genov. - Naši hotelijeri imaju kratkoročnu filozofiju, kao i vlasnici restorana. Njihova logika je da bolje da jednu sobu ili večeru u restoranu papreno naplate, umesto da imaju 90 odsto punih soba i stolova po bagatelnoj ceni. Nažalost, kada im taj jedan gost ne dođe, onda su sto ili soba - prazni!

VAUČERI

Vaučeri su prošle godine prilično povećali broj gostiju u domaćim turističkim mestima.

- Koliko god da imaju mana, vaučeri imaju veliku prednost što su pomogli onima koji su se dvoumili da li da putuju po Srbiji da se odluče i ostanu u zemlji - kaže Seničić. - Tih 5.000 dinara je mnogo pomoglo, a učiniće i da hotelijeri dobiju veću popunjenost i lakše snize cene.
3
Avionom / Prvi čarter let sa ruskog aerodroma za Niš
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Januar 03, 2016, 01:12:11 posle podne »
Kaluga - Prvi čarter let sa ruskog međunarodnog aerodroma Kaluga krenuće danas za Niš, saopštio je predstavnik aerodroma.

Izvor: Tanjug

Suhoj superdžet 100 - avion avio kompanije Red Wings

"Avio-kompanija Red vings obaviće let avionom 'suhoj superdžet-100", saopštio je predstavnik aerodroma, dodajući da će drugi let biti 10. januara, prenosi Tass.

Broj leta je RWZ9145.

Aerodrom Kaluga dobio je dozvolu za međunarodne letove u avgustu 2015. Kompanija Er Berlin je 1. novembra počela čarter letove na liniji Kaluga-Braunšvajg za potrebe koncerna Folksvagen, a 8. decembra je sa Nemačkom zvanično potvrđen sporazum o stalnim letovima iz Kaluge do drugih nemačkih aerodroma, prenosi Tass.
4
Kolima, autobusom, kombijem... / Odg: Odluka o zabrani ulaska nova provokacija Prištine
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Decembar 16, 2015, 07:09:36 pre podne »
Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da Beograd pažljivo prati situaciju na prelazima sa Kosovom povodom spekulacija da građanima sa ličnim kartama izdatim od MUP-a Srbije nije dozvoljeno da uđu u južnu srpsku pokrajinu.

    "Tačno je da su se pojavile određene spekulacije o promeni režima na integrisanim prelazima. Pažljivo pratimo situaciju i reagovaćemo zavisno od razvoja događaja u toku dana. Budite sigurni da ukoliko bude nekih promena koje nisu u skladu sa sporazumom Srbija kao ni dosada neće ćutati i da ćemo zaštiti interese naših građana," rekao je Đurić.


POSLEDNJA VEST

Privremene vlasti na KiM obustavile su ovo svoje ponašanje i sada je kao i ranije.
5
Kolima, autobusom, kombijem... / Odluka o zabrani ulaska nova provokacija Prištine
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Decembar 16, 2015, 07:02:15 pre podne »
Priština je donela odluku da zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju svim građanima koji na Kosovu i Metohiji žive a imaju srpske lične karte.

Izvor: b92

Ova naredba ipak još nije zaživela na prelazima na severu Kosova i Metohije. Predstavnici Srba smatraju da je odluka Prištine provokacija.

Opširnije u video-prilogu ispod:

http://www.b92.net/embed/index.php?nav_id=1074923
6
Vizni režim Srbije i sveta prema Srbiji / EU zatvara granice na duži rok?
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Decembar 04, 2015, 12:55:36 pre podne »
EU bi mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dve godine zbog migrantske krize, prenosi "Fajnenšel tajms" uz podsećanje da će ministri EU sutra razgovarati o najdramatičnijoj meri.

Izvor: Novosti


Evropska unija bi mogla da razmotri suspenziju Šengenskog sporazuma u trajanju do dve godine zbog migrantske krize, prenosi "Fajnenšel tajms" uz podsećanje da će ministri EU sutra razgovarati o najdramatičnijoj meri koja im je na raspolaganju nakon što su "na videlo izašle ozbiljne manjkavosti na grčkoj granici".

Kako piše list, mogućnost aktiviranja "člana 26" iz 20 godina starog sporazuma o slobodnom kretanju unutar EU predlaže se u pripremnom dokumentu za sastanak ministara unutrašnjih poslova.

"To znači da bi privremene kontrole granica, uvedene ovog leta, između zemalja kao što su Nemačka i Austrija, postale dugotrajna mera, koja bi okrnjila slobodnu zonu kretanja", navodi FT, prenosi TV B92.

Dokument pod nazivom "Integritet Šengenske zone" izradio je Luksemburg, kao predsedavajuća članica EU, dospeo je u javnost, a njegov sadržaj analizirao je profesor evropskog prava sa Univerziteta u Eseksu Stiv Pirs.

"Ranije je objavljeno da je u pitanju plan za suspenziju Šengena samo u Grčkoj, ali način na koji je izrađen ovaj dokument i formulacije koje se koriste upućuju na to da je u pitanju mnogo šira namera - nešto što bi moglo da se primeni na celu zonu", piše Pirs na svom blogu.

U četvrtom odeljku dokumenta objašnjava se na koji način bi trebalo odgovarati na "značajne manjkavosti u kontroli spoljnih granica" i navodi se da bi u skladu sa tim trebalo razmotriti aktiviranje člana 26, odnosno čvršće kontrole u unutrašnjim granicama EU.

"...ako vanredne okolnosti predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost u zoni bez graničnih kontrola, period ponovnog uvođenja kontrola unutrašnjih granica može biti produžen na maksimalno dve godine", navodi se.

Iako nema direktnog poziva za suspenziju celog sporazuma, o čemu se govorilo prošle jeseni, dokumentom se otvara prostor za brzo zatvaranje celih granica ili njihovih delova unutar same EU.

Kako ističe FT, EU je ranije upozoravala Grčku na odgovornost za postojeću krizu i apelovala da bolje reaguje ili potraži pomoć spolja, da ne bi sama bila suspendovana iz šengenskog sporazuma.

"Papir iz Luksemburga, neočekivano, ide mnogo dalje. Ne preti se samo Grčkoj suspenzijom i ponovnim uspostavljanjem granica, već širenjem takve preporuke na veći broj članica", piše list.

Prema postojećoj regulativi Nemačka, Austrija, Francuska i Švedska bi uskoro mogle da dodatno pojačaju već uvedene granične kontrole, a aktiviranjem ovog predloga bi proces suspenzije u pojedinim zemljama mogao da bude mnogo brži nego dosad.
7
Moje putovanje / Odg: Prag u novembru 2010
« Poslednja poruka od strane Admin poslato Novembar 19, 2015, 03:51:45 posle podne »
Plaćeni link:
 It is so pleasant to work with experts. Visit this page to find out more regarding Singing Bowl.
morocco-excursion made a real revolution in the industry.</p>
8
Prolazna soba / DIVLJA CRNO TRŽIŠTE PASOŠA U SVETU: Neverovatno koji je dokument najskuplji
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Novembar 16, 2015, 08:23:32 posle podne »
Prodaja lažnih dokumenata na crnom tržištu je ozbiljan biznis. Reklo bi se da je u jeku migrantske krize taj posao sigurno u procvatu.

Izvor: Vokativ/Kurir

Sirijski pasoši

Iako su kupci uglavnom ljudi iz Sirije, Iraka, Libana i drugih bliskoistočnih zemalja, nejasno je šta bi sprečilo i da pripadnici Islamske države i drugih terorističkih organizacija takođe dokopaju lažnih dokumenata. Sve se čini da se tako i dogodilo u slučaju terorista koji su se domogli Pariza uz pomoć lažnih sirijskih pasoša ne bi li u francuskoj prestonici započeli napade.

Kako navodi portal Vokativ koji je istraživao crno tržište pasoša, neki prodavci napominju da dokumenta ne daju pristalicama Asada koji pokušavaju da napuste zemlju.

Na Internetu se može naići na cenovnik pasoša. U zavisnosti od zemlje čiji se pasoš traži i vrste "paketa" cena varira. Primera radi, možete osim putne isprave dobiti i vozačku dozvolu i ličnu kartu.

Najskuplji je sirijski  - od 5.000 evra pa naviše. Sirijci uvek imaju pravo prvenstva u zemljama Evrope i prihvatnim centrima i uopšte dobijanju mogućnosti za azil jer dolaze iz zaraćene države. Zato se mnogi drugi migranti odlučuju da nabave sirijska dokumenta.

Britanski pasoš stoji oko 650 evra, kao i norveški, a među jeftinijim je portugalski (500), finski (500), dok su malezijski i brazilski 400 evra.
9
Moje putovanje / Odg: Poseta Pragu
« Poslednja poruka od strane draganpantic87 poslato Novembar 13, 2015, 08:42:40 pre podne »
lepa reportaza sve pohvale
10
Prolazna soba / Odg: Na Halkidiki se leti govori srpski
« Poslednja poruka od strane draganpantic87 poslato Novembar 05, 2015, 05:14:22 pre podne »
najvise se srpski govori u paraliji
Stranice: [1] 2 3 ... 10