SAJT Putovanja Dijete Zdravlje Poznati Saveti Vežbe Smeh i zabava Пиркетов Блог Marketing


Skorašnje poruke

Stranice: [1] 2 3 ... 10
1
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Srbi neće više da letuju u Crnoj Gori...Propala sezona
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jul 06, 2015, 06:51:17 posle podne »
Samo dva odsto srpskih turista odlučuje se za Crnogorsko primorje, gde je preskupo naspram Grčke i Turske, za kojima vlada prava pomama

Izvor: Kurir


Prazne ležaljke... Plaža u Crnoj Gori

BEOGRAD - Interesovanje Srba za letovanje u Crnoj Gori je slab, a kako stvari stoje, situaciju neće popraviti ni kriza u Tunisu.

Srpski turisti koji odustaju od puta u afričku zemlju, u kojoj je proglašeno vanredno stanje nakon terorističkog napada, sada hrle u Grčku i Tursku, dok se svega dva odsto odlučuje za Crnogorsko primorje.

Veliki popusti

Da potražnja za Tunisom opada, potvrdio nam je i Nikola Lukić, ambasador Srbije u toj zemlji, rekavši da je u petak sletelo svega 25 Srba, dok je 119 otišlo.
- Hoteli su poluprazni, turista je sve manje. Ostaje da vidimo da li će naši građani doći doći sledećeg petka i koliko njih, ali reklo bi se da odustaju od ove destinacije.

U turističkim agencijama takođe povlače ponude za severnu Afriku, ali to neće pomoći Crnoj Gori da spase sezonu.
- Interesovanje za Crnu Goru je slabo. Naši turisti više vole aranžmane u Turskoj i Grčkoj, u kojima, recimo, dobiju besplatan smeštaj za drugo dete ili 50 odsto popusta, dok u Crnoj Gori uglavnom moraju da plate punu cenu. Takođe, turisti vole ol inkluziv uslugu kakvu dobijaju u Grčkoj i Turskoj. Plate je, dobiju pun komfor i više ni o čemu ne moraju da razmišljaju i brinu do kraja letovanja - kaže Mirjana Radojević, iz turističke agencije „Big blu“.

Ovde im je raj... Grčka u srcu srpkim turistima

Na jaku konkurenciju Grčke i Turske i slabo interesovanje srpskih turista za Crnogorsko primorje nedavno je upozorio i Dragan Purko Ivančević, predsednik odbora za turizam Privredne komore Crne Gore.

- Tržište regiona je veoma interesantno, ali turistički radnici Crne Gore moraju konačno da shvate da niko više neće doći na letovanje u Crnu Goru zato što voli Crnu Goru. Moramo se za to tržište boriti jedinim mogućim načinom, a to je da za najbolju cenu obezbedimo najkvalitetnije letovanje i tako pobedimo konkurenciju.

Navikli na Egejsko more

Saša Zarić iz turističke agencije „Ponte“ kaže da treba očekivati da se ljubitelji Tunisa okrenu najviše grčkim i turskim destinacijama.
- Ipak, broj srpskih turista koji letuju u Tunisu nije toliko veliki da bi bilo koja druga destinacija mogla ozbiljno da profitira njihovim dolaskom. Grčka je tražena isto kao i svake godine. Kriza u Grčkoj nije uticala da se srpski turisti predomisle u vezi sa letovanjem na toj destinaciji.
2
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Tunis proglasio vanredno stanje
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jul 04, 2015, 06:21:35 posle podne »
Desetak dana nakon krvavog masakra na plaži u režiji pomahnitalog simpatizera Islamske države, u kojem je život izgubilo 38 turista, uglavnom Britanaca, u Tunisu je uvedeno vanredno stanje.

Izvor: Telegraph.co.uk

Naoružani policajci na plaži u Susu nakon napada terorista - Foto: Warren Allott/The Telegraph

Sigurnosne mere u toj severnoafričkoj državi i pre uvođenja vanrednog stanja bile su znatno pooštrene, a sada se očekuje dodatno prisustvo policije i drugih naoružanih službi na ulicama, plažama, hotelima...

Kao što je poznato, Islamska država je preuzela odgovornost za krvavi napad na plaži u turističkom mestu Susu. Među poginulima je najviše državljana Britanije
 
Očekuje se da će se danas tuniški predsednik Beji Caid Esebsi obratiti naciji povodom uvođenja vanrednog stanja.
 
Pozivajući se na saopštenje iz kancelarije predsednika, Rojters navodi da je vanredno stanje privremeno daje vladi više fleksibilnosti, a vojsci i policiji više ovlašćenja, dok istovremeno ograničava pravo na javna okupljanja.

U Tunisu je vanredno stanje poslednji put bilo na snazi 2011. godine, tokom pobune protiv autokratskog vladara Zine El-Abidine Ben Alija.
3
Vizni režim Srbije i sveta prema Srbiji / Ukinute vize za Bahrein, Katar, Kuvajt i Oman
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 29, 2015, 03:23:41 posle podne »
Na sednici Vlade Republike Srbije održanoj dana 18.06.2015. godine donešena je Odluka kojom se ukidaju vize za ulaz u R Srbiju za nosioce svih vrsti putnih isprava osim putnih listova i putnih isprava koje se izdaju u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Navedena Odluka stupa na snagu dana 30.06.2015. godine. Odlukom su ukinute vize sledećim državama:

1. Bahrein
2. Katar
3. Kuvajt i
4. Oman

Vizni režim Srbije i vizni režim sveta prema Srbiji možete pogledati, proveriti...na našem sajtu na strani:

Vizni režim Srbije i sveta prema Srbiji
4
Maltretiranje: Boravišnu taksu evro po danu plaćaju svi turisti, a dokaz o tome moraju imati na granici pri izlasku iz Crne Gore

Izvor: KurirSvi turisti iz naše zemlje koji ove godine žele da letuju u Crnoj Gori moraće od tamošnjeg domaćina da pribave potvrdu o prijavi boravka ili će pri povratku u Srbiju platiti kaznu od čak 300 evra.

Ovu obavezu imaju i Crnogorci sa srpskim državljanstvom, pa će i oni čak i zbog samo jednog prenoćišta kod roditelja ili rođaka u Montenegru boravak prijavljivati lokalnom MUP. Ovo su posledice pooštrene primene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red i napuni budžet.
- Rođena sam u Crnoj Gori i svi moji žive tamo, ali mi do sada niko nije tražio potvrdu o prijavi boravka. Sad putujem u goste u dva grada u Crnoj Gori i moraću zbog samo jednog prenoćišta da se prijavljujem u oba da ne bih platila kaznu. Još gore je što ću morati da maltretiram i familiju da ide u katastar za potvrdu o vlasništvu svog stana koja se plaća osam evra i koja im je potrebna da bi prijavili moj boravak - kaže M. K. iz Beograda.

Ona navodi da zna za slučaj žene s malom decom koju su crnogorski carinici na prelazu u Srbiju izbacili iz autobusa zato što nije imala potvrdu o prijavi boravka.

Pomoćnica crnogorskog ministra turizma Olivera Brajović, koja je radila na novom zakonu o boravišnim taksama, kaže da obaveza prijave boravka postoji 50 godina, ali da je građani nisu poštovali.
- Sad je sistem elektronski povezan i bolje se kontroliše ko ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim što je boravišna taksa poskupela sa 80 centi na evro po danu, sve ostalo je isto. Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu. Plaćanja boravišne takse oslobođeni su samo oni koji su u gostima kod roditelja, ali i oni moraju biti prijavljeni - kaže Brajovićeva.

Ona dodaje da boravak u Crnoj Gori moraju da prijave i oni koji tamo imaju imovinu, ali nemaju stalni boravak.

U turističkoj agenciji „BG Laki travel“ potvrđuju za Kurir da su crnogorski graničari ove godine pooštrili kontrolu.
- Bez potvrde o boravku ne može se izaći iz Crne Gore. U suprotnom, mora se platiti kazna od 300 evra. Turisti u hotelima i privatnom smeštaju u kojem borave plaćaju boravišnu taksu, a vlasnici ih prijavljuju MUP i izdaju im potvrdu o prijavi boravka - kažu u toj agenciji.

Citat
ZA TURISTE NEMA NI JEFTINIJEG ROMINGA

Upravni sud Crne Gore ukinuo je međudržavni sporazum o nižoj ceni rominga u CG, BiH, Srbiji i Makedoniji za građane tih zemalja koji bi trebalo da stupi na snagu 30. juna. To znači da roming u toj državi neće pojeftiniti, ali će crnogorski državljani koji otputuju u susedne zemlje moći jeftinije da telefoniraju.
5
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / CRNI POPIS Gradovi u kojima su mogući novi teroristički napadi
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 26, 2015, 08:26:55 posle podne »
Među smrtonosnim gradovima nalaze se i elitna središta Evrope

Izvor: Telegraph.co.uk


Bagdad je najsmrtonosniji grad na svetu, sudeći prema novom indeksu potencijalne opasnosti od terorističkog napada, a od terorističkog napada na pariški Šarli Hebdo taj rizik je uvelike porastao i za mnoge evropske gradove.

Indeks 'smrtonosne' gradove rangira prema mogućnosti da budu napadnuti od terorista s obzirom na istoriju grada, a prema njemu su čak 64 grada pod 'ekstremnim rizikom od napada'. Najveći broj se nalazi u Aziji i na Srednjem istoku.

U Africi se rizik od napada povećao zbog prisutne terorističke grupacije Boko Haram, kao i opšte političke nestabilnosti. Tri grada su u Evropi - Luhanjsk i Donjeck u Ukrajini, i Grozi u Rusiji. Britanski grad u kom je najveći rizik od napada je Belfast, a njega prate Bristol, Kardif, Mančester i London.

Pariz je na 97. mestu u svetu, a pre napada na redakciju satiričkog časopisa Šarlie Hebdo bio je na 210. mestu. Sedam najsmrtonosnijih gradova na svetu su svi u Iraku, uključujući i Mosul i Ramadi koji su pod opsadom terorista tzv. Islamske države.

Gradovi su rangirani na temelju intenziteta i učestalosti napada u roku od 12 uzastopnih meseci od februara prošle godine, kombinovano s brojkom incidenata u prethodnih pet godina.

Prvih 12 gradova s 'ekstremnim rizikom' od terorističkog napada

1. Bagdad, Irak
2. Kabul, Avganistan
3. Mogadišu, Somalija
4. Abuja, Nigeria
5. Sana'a, Jemen
6. Bejrut, Liban
7. Damask, Sirija
8. Jerusalim, Izrael
9. Islamabad, Pakistan
10. Kairo, Egipat
11. Tripoli, Libija
12. Nairobi, Kenija
6
Evropa / Bavarska za uvođenje viza Srbiji
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Jun 25, 2015, 09:51:22 posle podne »
Premijer nemačke savezne pokrajine Bavarske Horst Zehofer traži da se, najkasnije do septembra, uvedu vize za državljane zemalja zapadnog Balkana

Izvor: Novosti

Horst Zehofer

PREMIJER nemačke savezne pokrajine Bavarske Horst Zehofer traži da se, najkasnije do septembra, uvedu vize za državljane zemalja zapadnog Balkana - Srbe, Crnogorce, Makedonce, Albance i građane BiH. Obrazlažući inicijativu tvrdnjom da se institucija azila poslednjih godina žestoko zloupotrebljava, ovaj demohrišćanin, čija je stranka na vlasti u Berlinu, ističe da će, za Evropsku uniju, u suprotnom, problem priliva azilanata iz takozvanih trećih zemalja, ostati nerešen.

Diter Roman, član Prezidijuma savezne policije u Potsdamu smatra da izbeglice koje se na obalama Afrike ukrcavaju u gumene čamce bežeći od rata i političkog progona spasavaju goli život, i ne može im se reći "ne". Za one s Balkana on predlaže da nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer, pre svih, brže obrađiuje njihove neosnovane zahteve, kako bi što pre mogli da budu vraćeni nazad.

- Nemačka je daleko najatraktivnija među zemaljama EU - kaže Diter Roman. - Od prvog dana pretendenti na azil primaju novčanu pomoć iz programa "Harc četiri", koja je, primera radi, za sto evra veća od plate policajca u Albaniji.
7
Prolazna soba / Juriš Sirijaca na slovenački kamion kako bi se domogli Britanije
« Poslednja poruka od strane Simon poslato Jun 15, 2015, 06:44:24 posle podne »
Gomila imigranata otvorila je zadnja vrata od prikolice, a nekima je uspelo da uđu u unutrašnjost, dok to većini nije pošlo za rukom

Izvpr: 24ur.com

KALE - Na Jutjubu nedavno je osvanuo dramatični snimak gomile imigranata koji su u francuskom lučkom gradu Kaleu opkolili slovenački šleper i na sve načine pokušali da se uvuku u prikolicu ili pod šasiju kamiona kako bi se domogli Velike Britanije.

Vozač šlepera koji se prestrojavao u kolonu kako bi se ukrcao na trajekt koji će ga prebaciti u na ostrvo ( Velika Britanija) mogao je samo nemo da posmtra gomilu imigranata koji su izvršili invaziju na njegovo vozilo. Oni su otvorili zadnja vrata od prikolice, a nekima je uspelo da uđu u unutrašnjost, dok to većini nije pošlo za rukom.

Vozač je nastavio da se kreće, a kako je odmicao šeleper tako su imigranti odustajali od namere da se ukrcaju.Celokupnu invaziju snimili su putnici turističkog autobusa koji su iz francuskog pristaništa putovali u Dover na engleskoj strani

Snimak je inače osvanuo posle informacije da mnogi vozači kamiona prave duple kilometražepo više stitina kilometara kako bi izbegli problematična pristaništa na kojima mogu naleteti na imigrante koji očajnički žele da se domognu Britanije.

Inače su Kaleu su imigrati postavili šatorsko naselje koje je već dobilo nazi “ džungla”, u kome boravi 2.500 imigranata većinom iz Sudana, Eritreje i Sirije.

Mnogi od stanovnika ovog kampa kažu da će radije umretno nego da im propadne plan da se domognu Britanije nego da se vrate u svoje države.

U tom kampu inače prošle nedelje izbilo je stravično nasilje kada su se potukli imigranti iz Sudana i Eritreje, kada je više osoba povređeno.
8
Informacije i saveti za putovanje, školovanje... / Zašto na povratku uvek imamo utisak da put traje kraće?
« Poslednja poruka od strane dragan poslato Jun 14, 2015, 09:35:21 pre podne »
Efekat povratnog puta ne utiče na sam naš mehanizam za računanje proteklog vremena, već postdiktivno na naš osećaj za vreme

Izvor: B92


Japanski istraživači ove nedelje otkrili su nešto više o ovom fenomenu.

U studiji, u kojoj je učestvovalo 20 muškaraca između 20 i 30 godina, ispitanici su dobili zadatak da odgledaju dva filma, sa pauzom od 10 minuta između filmova. Oba filma bila su iste dužine trajanja.

Polovina ispitanika gledala je dva snimka na kojima je prikazano putovanje od jedne destinacije ka drugoj, dok je druga grupa gledala dva filma na kojima je bio prikazan povratni put.

Da bi izmerili kako muškarci percipiraju proteklo vreme, rečeno im je da se jave kad god misle da su prošla tri minuta filma. Oni su takođe dobili zadatak da na skali od 11 podeoka označe dužinu trajanja filma, gde je -5 poena na jednoj strani značilo da je prvi film bio mnogo duži od drugog, a +5 na drugoj suprotno – da je prvi film bio znatno kraći.

Muškarci nisu imali utisak da je drugi film trajao kraće, što je prilično iznenadilo naučnike. Situacija se, međutim, promenila kada su učesnici eksperimenta zamoljeni da uporede dva filma.

Naime, naš mozak protok vremena meri na dva načina – jedan je matematički, a drugi zasnovan na upotrebi jezika, gde stvaramo “priče” u vezi sa vremenom događaja koje smo doživeli.

Efekat povratnog puta ne utiče na sam naš mehanizam za računanje proteklog vremena, već postdiktivno na naš osećaj za vreme.

Kada putujemo negde, najčešće žurimo da stignemo na vreme ili smo suviše nestrpljivi, pa računamo svaku sekundu – zbog toga imamo utisak da je put trajao duže nego što zaista jeste. Pošto smo precenili dužinu puta, na povratku se zato obično prijatno iznenadimo kada shvatimo da nije trajao onoliko koliko smo mislili.

Na povratku takođe obično ne razmišljamo o proteklom vremenu i put nam je poznatiji, što dodatno doprinosi utisku da putovanje traje kraće.
9
Prolazna soba / Građanima vaučeri za odmor u Srbiji
« Poslednja poruka od strane GoxyS poslato Jun 11, 2015, 05:25:31 posle podne »
Do kraja nedelje Vlada bi trebalo da usvoji olakšice za građane koji letuju u našoj zemlji. Manji porezi na usluge. U Beogradu sutra podela prospekata sa domaćom ponudom

Izvor: Novosti.rs

Među najpopularnijim turističkim centrima je i Zlatibor

Vlada Srbije trebalo bi na narednoj sednici, do kraja nedelje, da usvoji program mera za jačanje domaćeg turizma. Ministar turizma Rasim Ljajić, rekao je da će se povlastice najviše odnositi na one koji svoj odmor provedu u nekoj od domaćih banja, na planinama ili u kategorisanom smeštaju u seoskim domaćinstvima.

Kako je ranije najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić, svi koji budu letovali u Srbiji dobiće vaučere sa iznosima za koje će im biti umanjen neki od poreza koje su u obavezi da plaćaju.

- Obavićemo i konsultacije sa ostalim nadležnim resorima, kako bi bila utvrđena i širina obuhvata populacije na koje će se mere odnositi - izjavio je Ljajić.

U petak, zvanično, počinje i promocija kampanje Vlade - "Moja Srbija". Građanima će tada biti podeljeni prospekti o turističkim destinacijama u našoj zemlji, koji bi trebalo da ih zainteresuju da svoj godišnji odmor iskoriste u svom zavičaju. Program će sutra predstaviti premijer Aleksandar Vučić.

I predstavnik Nacionalne asocijacija turističkih agencija JUTA Aleksandar Seničić podržava mere koje imaju za cilj razvoj i unapređenje domaćeg turizma.

- Treba da naučimo drugačije da razmišljamo, jer je svima u interesu da ljudi, makar, vikende provedu u Srbiji - ispričao je Seničić. - To će značiti dosta za lokalnu ekonomiju, ali i za ljude koji rade u turizmu. Neki od razloga što mali broj ljudi putuje po Srbiji su od politike cena koje ne zadovoljavaju kriterijume turista, pa do saradnje između hotelijera i agencija koja kod nas ne funkcioniše najbolje.

Kako priča Seničić, imamo naviku da kada pričamo o letovanju mislimo na more. Ne radimo dovoljno ni na promociji, a i naši ljudi vole da za iste pare odu u inostranstvo, gde za taj novac imaju slabiju uslugu od one koju bi dobili u Srbiji.

KOPAONIK NAJPOSEĆENIJI

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od početka godine u Srbiji je boravilo 627.073 turista, od čega je domaćih bilo 360.956.

Gosti iz Srbije ostvarili su i 1.163.302 noćenja.

Od januara do juna, turisti iz naše zemlje najviše su posećivali Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačku Banju, Beograd, Taru, Sokobanju, Staru planinu...
10
Naša iskustva sa turističkim agencijama / Kraj agonije turista - odobreni čarteri
« Poslednja poruka od strane Goca poslato Jun 06, 2015, 11:07:50 pre podne »
Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije odobrio je turskim avioprevoznicima Korendon erlajnz i Bora džet da obavljaju čarter letove sa Srbijom.

Izvor: B92

Korendon erlajnz

Kako se navodi, Direktorat je već ranije odobrio turskoj aviokompaniji Turkiš erlajnsu čarter letove na liniji Antalija-Beograd za celu sezonu leto 2015.

Ističe se da su Korendon erlajnz i Bora džet prve dve aviokompanije koje su dobila odobrenje Direktorata, u skladu sa novim izmenama Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Precizira se da je Korendon erlajns juče dobio dovolu za čarter liniju Antalija-Beograd, a Bora džet za saobraćaj na liniji Istanbul-Beograd.

Turski avioprevoznik Bora džet biće angažovan za prevoz turskih turista u Beograd, radi obilaska znamenitosti Srbije i biće to, kako se ističe, prva strana aviokompanija koji će organizovano dovoziti strane turiste u Srbiju.

Navodi se da je Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije do sada ukupno izdao odobrenja za šest stranih aviokompanija za obavljenje čarter vazdušnog saobraćaja u Srbiji, u sezoni leto 2015. godine.

Pored tri turske aviokompanije, dozovle za čarter saobraćaj dobili su i grčki Egean erlajnz ituniske kompanije Tunis er i Nouvel er, koji je naknadno otkazao sve odobrene letove na liniji Enfida-Beograd-Enfida.

Grčki Egean erlajnz je dobio odobrenje za čarter letove između Begrada i Herakliona i Beograda i Rodosa, dok je Tunis er dobio odobrenje za čarter između Beograda i Monastira.
Stranice: [1] 2 3 ... 10